Start Glavna jela Idealni letnji ručak: Musaka sa tikvicama

Idealni letnji ručak: Musaka sa tikvicama

 

Pixabay

Sastojci:

1 kg tikvica
1/2 kg krompira
100 g sojinih ljuspica u boji šunke
200 ml soka od paradajza
100 ml ulja
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašičica soli
2 kašičice aleve crvene paprike
2 kašike začina za piletinu

Priprema:

1. Pomešati sojine ljuspice sa kašikom začina za piletinu i preliti 1 litrom ključale vode. Ostaviti da se natapa.
2. Za to vreme sitno iseckati crni luk i beli luk.
3. U šerpi dobro zagrejati 100 ml ulja i propržiti crni luk. Kad luk postane žućkast, dodati beli luk.
4. Nakon toga soju procediti kroz cediljku i dodati na luk koji se prži. U tu mešavinu dodati 2 kašičice aleve paprike, 1 kašiku začina za piletinu i 200 ml soka od paradajza.
5. Pržiti još 2-3 minuta, po potrebi dodati kašičicu soli. Skinuti sa vatre.
6. Tepsiju (činiju za đuveč) podmazati. Krompir oljuštiti i iseći na kolutove. Tikvice oljuštiti i iseći na kolutove.
Finalni postupak:
1. Musaku ređati na sledeći način: prvi sloj je krompir isečen na kolutove. Drugi sloj je polovina pripremljenih tikvica. Preko toga se stavlja prethodno pripremljen fil od soje. Poslednji sloj su preostale tikvice koje se slažu tako da se međusobno preklapaju.
2. Tepsiju pokriti aluminijumskom folijom i peći u zagrejanoj rerni, na 200°C oko 45 minuta.
3. Nakon toga skinuti foliju i peći još oko pola sata (ili dok ne porumeni).

Recept Verice Papić Filko iz Novog Sada
Recept Verice Papić
Filko iz Novog Sada

 

 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

 

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net