Foto: Božana Tot
Priprema: 40 min.
Pečenje: 15 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za koru:
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 6 kašika brašna
* 3 kašike kakaoa
* 1/2 praška za pecivo
Za preliv:
* 250 g šećera
* 200 ml vode
Za fil:
* 1 l mleka
* 12 kašika šećera
* 2 pudinga s ukusom slatke pavlake
* 6 kašika gustina
* 6 kašika brašna
* 250 g margarina
* 100 g šećera u prahu
Za glazuru:
* 100 g čokolade
* 5 kašika mleka
* 3 kašike šećera
* 1 kašika ulja
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
2. Zatim dodavati jedno po jedno žumance, lagano muteći.
3. Sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo, pa varjačom umešati u smesu od belanaca.
4. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje, i peći 20 minuta na 180°C.
5. Za pripremu preliva prokuvati šećer i vodu pa ostaviti po strani.
6. Pečenu vruću koru preliti sirupom.
Fil:
1. U šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko s pudingom od slatke pavlake, brašnom i gustinom. Sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. Omekšali margarin umutiti sa šećerom u prahu pa sjediniti s ohlađenim pudingom i izmiksati.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom.
2. Posebno pripremiti glazuru – sjediniti izlomljenu čokoladu, šećer, ulje i mleko pa zagrevati dok se sastojci ne sjedine.
3. Glazuru preliti preko fila i ostaviti da se stgene.
Recept Božane Tot iz Jarkovca