Foto: Dragana Jakovljević
Priprema: 60 min.
Pečenje: 10 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 3 srednja plava patlidžana
* 3 crvene paprike
* 250 g čeri paradajza
* 150 g pančete
* 150 g mocarele
* 50 g parmezana
* 150 g trapista
* 100 g crnih maslina
* 3 čena belog luka
* svež peršonov list
* svež bosiljak
* so
* maslinovo ulje
* biber
* 300 g fusila
Priprema:
1. Oljuštiti i na šnite iseći plavi patlidžan, a potom ga dobro posoliti i ostaviti da pusti vodu kako bi izgubio gorčinu.
2. Ocediti ga pa ga izgrilovati na roštilju ili na teflonskom tiganju.
3. Na maslinovom ulju ispržiti na rezančiće isečenu papriku pa dodati na kockice isečenu pančetu. Prepoloviti čeri paradajz te i njega umešati.
4. Izgrilovan patlidžan iseći na trake širine oko 1 cm. Kada povrće postane mekano ubaciti ga u tiganj. Sastojke posoliti i pobiberiti po ukusu pa dodati iseckano bilje i beli luk. Na samom kraju dodati crne masline i parmezan da sve poveže.
5. Skuvati fusile na uobičajen način, tako da budu al dente.
6. Pomešati pripremljeno povrće i pastu te sve prebaciti u vatrostalni sud, narendati trapist i složiti na tanke krugove isečenu mocarelu. Jelo peći u rerni zagrejanoj na 200°C tek toliko da se sir otopi.
Komentar: Poslužite jelo toplo uz neko lepo crno vino i uživajte u ovim divnim jesenjim plodovima.
Recept Dragane Jakovljević iz Novog Sada