Start Glavna jela Ćureći bataci sa šampinjonima

Ćureći bataci sa šampinjonima

Foto: Ana Trkulja

Priprema: 20 min.

Mirovanje: 120 min.

Pečenja 120 min.

Mrsno jelo

 

Sastojci:

* 1 kg ćurećih bataka

* 400 g šampinjona

* 2 šargarepe

* 1 kisela jabuka

* 1 glavica crvenog luka

* 1/4 praziluka

* 3 čena belog luka

* malo đumbira

* biber

* maslinovo ulje

* 100 ml crnog vina

Za marinadu:

* 1 kašika senfa

* 1 kašika meda

* 1 kašika soja sosa

* majčina dušica

* biber

Priprema:

1. Ćureće batake oprati i osušiti, te posoliti i pobiberiti.

2. Za pripremu marinade sjediniti senf, med, soja sos, majčinu dušicu i biber, pa dobro izmešati. Smesom premazati batake i ostaviti ih da se mariniraju najmanje 120 minuta.
3. Šargarepu, crveni i beli luk, praziluk i jabuke očistiti i iseći na kockice. Šampinjone oprati i ostaviti u komadu.
4. Vatrostalnu činiju nauljiti i ubaciti u nju pripremljeno povrće, preko njega rasporediti marinirane batake. Posoliti, pobiberiti i poprskati maslinovim uljem, te polako promešati.

5. Peći u zagrejanoj rernina 180°C sat vremena. Potom činiju izvaditi iz rerne pa batake okrenuti da bi se ravnomerno ispekli. Odozgo preliti crnim vinom i vratiti u rernu da se peče još sat vremena. Tokom pečenja po potrebi sipati malo vode i voditi računa da se bataci ne presuše.

6. Pečene batake i šampinjone izvaditi iz činije a ostatak povrća zajedno sa saftom od pečenja izmiksati i poslužiti kao preliv.

Recept Ane Trkulje iz Novog Sada