Start Deserti Ambasador kocke

Ambasador kocke

Foto: Verica Komnenović


Priprema: 60 min.

Pečenje: 25 min

Mrsno jelo

Sastojci:
Za koru:

* 7 jaja

* 7 kašika šećera

* 5 kašika brašna

* 2 kašike kakaoa

* 1/2 praška za pecivo

Za fil:

* 2 pudinga od vanile

* 500 ml mleka

* 10 kašika šećera

* 200 g putera

* 200 g seckanih žele bombona

Za glazuru:

* 100 g čokolade za kuvanje

* 2 kašike ulja


Priprema:
1. Prvo pripremiti koru. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom.
2. Brašno sjediniti s kakaom i praškom za pecivo pa varjačom umešati u smesu.
3. Tepsiju srednje veličine obložiti papirom za pečenje. Izliti u nju smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 180°C desetak minuta a potom smanjiti temperaturu na 150°C i peći još 15 minuta.
4. Ohlađenu koru poprečno preseći napola.
5. Posebno pripremiti fil. Puding umutiti sa 4 kašike šećera i malo mleka. Ostatak mleka sipati u šerpu, dodati preostali šećer i kuvati dok ne proključa. Sipati smesu od pudinga i nadalje kuvati neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne.
6. Ohlađeni puding sjediniti s omekšalim puterom i izmiksati. Dodati seckane žele bombone i promešati.

7. Donju koru premazati filom i prekriti je gornjom korom. Posebno pripremiti glazuru. Čokoladu rastopiti na pari s malo ulja pa dobijenom smesom preliti gornju koru.

Recept Verice Komnenović iz Temerina