Start Deserti Torta od ananasa

Torta od ananasa

Foto: Jelena Šagi

Priprema: 30 min.

Mrsno jelo


Sastojci:

* 1,5 l soka od ananasa

* 400 g mlevenog keksa

* 6 pudinga od vanile

* 300 g šećera

* 250 g margarina

* 500 g kompota od ananasa

* 200 g krem šlaga

* 200 ml hladne mineralne vode

Za dekoraciju:

* 400 g kompota od ananasa

Priprema:

1. U šerpu sipati 1 l soka od ananasa, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.

2. Posebno sjediniti ostatak soka od ananasa s pudingom i umutiti žicom da ne ostanu grudvice. Smesu sipati u ključali sok te nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne.
3. Margarin penasto umutiti pa postepeno u njega dodavati ohlađeni puding neprekidno muteći mikserom dok se sastojci ne povežu.

4. Umućenu smesu podeliti na dva dela. U prvi deo dodati mleveni keks, a u drugi ananas prethodno isečen na kockice.
5. Okrugli kalup za tortu obložiti prijanjajućom folijom, sipati u njega smesu s keksom te je poravnati špahtlom. Zatim naneti fil s ananasom te i njega poravnati.
6. Krem šlag umutiti s hladnom mineralnom vodom i naneti ga preko fila od ananasa. Pripremljenu tortu ostaviti u frižideru da prenoći kako bi se stegla. Sutradan tortu izvaditi iz kalupa i dekorisati je kolutovima ananasa.

Recept Jelene Šagi iz Bačke Palanke