Foto: Jelena Šagi
Priprema: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 1,5 l soka od ananasa
* 400 g mlevenog keksa
* 6 pudinga od vanile
* 300 g šećera
* 250 g margarina
* 500 g kompota od ananasa
* 200 g krem šlaga
* 200 ml hladne mineralne vode
Za dekoraciju:
* 400 g kompota od ananasa
Priprema:
1. U šerpu sipati 1 l soka od ananasa, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno sjediniti ostatak soka od ananasa s pudingom i umutiti žicom da ne ostanu grudvice. Smesu sipati u ključali sok te nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne.
3. Margarin penasto umutiti pa postepeno u njega dodavati ohlađeni puding neprekidno muteći mikserom dok se sastojci ne povežu.
4. Umućenu smesu podeliti na dva dela. U prvi deo dodati mleveni keks, a u drugi ananas prethodno isečen na kockice.
5. Okrugli kalup za tortu obložiti prijanjajućom folijom, sipati u njega smesu s keksom te je poravnati špahtlom. Zatim naneti fil s ananasom te i njega poravnati.
6. Krem šlag umutiti s hladnom mineralnom vodom i naneti ga preko fila od ananasa. Pripremljenu tortu ostaviti u frižideru da prenoći kako bi se stegla. Sutradan tortu izvaditi iz kalupa i dekorisati je kolutovima ananasa.
Recept Jelene Šagi iz Bačke Palanke