Start Deserti Rolat od marcipana

Rolat od marcipana

Foto: Jelena Jeremić

Priprema: 45 min.

Mirovanje: 12 sati
Mrsno jelo

Sastojci:
* 250 g badema
* 250 g šećera
* 200 ml vode
* 1 vanil-šećer
* 40 g čokolade za kuvanje
* 3 žumanceta

Priprema:
1. Bademe preliti ključalom vodom i ostaviti ih 5 minuta da odstoje. Potom ih oljuštiti, osušiti i samleti na mašini za orahe.
2. Šećer sjediniti s vanil-šećerom pa preliti sa 200 ml vode i kuvati dok se ne dobije gust sirup.
3. Dodati mlevene bademe i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući nekoliko minuta. Skloniti s rigle i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu smesu dodavati jedno po jedno žumance neprekidno mešajući. Vratiti na ringlu i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok smesa ne počne da se odvaja od zidova posude.
5. Gotovu smesu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati rastopljenu čokoladu i promešati.
6. Radnu površinu posuti šećerom u prahu pa istanjiti na njoj tamnu i svetlu smesu na debljinu od 1 cm. Tamnu smesu prekriti svetlom smeso, te sve zajedno urolati. Rolat ostaviti da se stegne 12 sati.

Recept Jelene Jeremić iz Paraćina