Hrana i moda imaju nekoliko zajedničkih karakteristika. Jedne sezone su određeni komadi garderobe in, druge su out. slično je i sa namirnicama. Pogledajte “zdrave” trendove u ishrani koje za Huffington Post prepuručuje nutricionistkinja Heder Bauer.
In: Kelj
Out: Zelena salata
Zelena salata sadrži samo 10 odsto vitamina i minerala koji su nam potrebni na dnevnom nivou, dok porcija kelja od 30 grama organizmu daje više od potrebnih doza vitamina A, C i K. Osim toga, šoljica kelja sadrži 36 kalorija, 5 grama vlakana i 15 odsto preporučenih doza kalcijuma i vitamina B6. Zbog toga je odabir kelja kuvanog na pari mnogo zdraviji od salate, naglašavaju stručnjaci.
In: Med
Out: Veštački zaslađivači
Vreme je da se okrenemo zdravlju iz prirode, tvrde nutricionisti, te ističu da, iako pojedini veštački zaslađivači uopšte ne sadrže kalorije, med je mnogo bolji izbor. Naučna istraživanja potvrdila su da su zaslađivači prepuni hemijskih jedinjenja koji doprinose gojaznosti. Velika kašika meda sadrži oko 64 kalorije, ali sadrži i mnoštvo antioksidanasa koji jačaju imunitet i štite telo od karcinoma.
In: Ugljeni hidrati
Out: Proteini
Ugljeni hidrati su nepravedno na “lošem glasu”, pokazala su nedavna istraživanja. Namirnice poput banana, pasulja i krompira sadrže vitamine i minerale, te su bogate vlaknima koja pružaju osećaj sitosti. Proteinska dijeta može da bude opasna ako je sprovodite dugo vremema, jer povećava nivo masnoća u krvi, i telu ne obezbeđuje dovoljno nutrijenata.
In: Orašasti plodovi
Out: Grisini
Čak i one “zdrave” grickalice poput štapića, pereca i krekera sadrže mnoštvo aditiva i masnoća, pa umesto njih radije birajte orašaste plodove ili sušeno voće. Oni imaju veliku nutritivnu vrednost i telu daju energiju. Stoga u torbi uvek nosite malo zdravih grickalica – tako nećete kupovati čokoladice i druge nezdrave grickalice.
Da li se trudite da se hranite zdravije? Kojih gastro-užitaka vam je najteže da se odreknete? Ostavite komentar i otkrijte nam vaše prehrambene navike.
Izvor: Huffington Post