Veliki ljubitelj vina i gastronomije i najveći poznavalac kubanskih cigara u Srbiji, Zdravko Brkić inicijator je Udruženja somalijera, Udruženja barmena, kluba Cigar Society i jedan je od pokretača Wine Jam-a, alternativne vinske manifestacije koja ima cilj da vino približi svima, a pogotovo mlađoj populaciji. Ovaj svestrani mladi čovek je jedan od učesnika ovogodišnjeg skupa “Food & Wine Chat”.
Zdravko smatra da uparivanje hrane i vina nije nikakva nauka, da je dovoljno da odvojimo malo vremena i da ćemo neke od kombinacija pronaći na nekoj od internet stranica. “Ono što nije dovoljno istraženo jesu domaće vinske sorte i uparivanje tih sorti sa hranom, kako domaćom tako i inostranom. Jedna od zanimljivosti jeste da se, recimo, tamjanika odlično slaže sa sušijem, ali o tome se na žalost ne govori dovoljno glasno. I postoji još čitav niz takvih primera”, kaže Zdravko.
Većina populacije, pogotovo one mlađe, je danas više okrenuta konzumiranju piva i veoma retko sebi daju priliku da uživa uz čašu kvalitetnog vina. “Treba da ih ohrabrimo sa željom da otkriju lepotu vina, bez obzira na geografsko poreklo, cenu,…sve to ne bi trebalo da je važno. Dok svi govore o uparivanju vina i hrane, redosledu konzumacija, belih, rose, crvenih i penušavih vina, svi zajedno treba da promovišemo jedan novi concept- istraživanje I uparivanje vina sa drugim ljudima. Vino je zapravo katalizator međuljudskih odnosa”.
Dozvolimo sebi da osetimo ukus vina i da ga zavolimo, a onda smo stvorili čaroliju i učvrstili osmeh na licu. “Vino voli hranu i hrana voli vino, a mi treba samo da istražujemo , da se približimo toj lepoti i da je širimo kao neku novu religiju uživanja u životu. A posle toga je sve zabava koju ćemo još dugo prepričavati negde uz neku novu čašu vina”, završava Zdravko.
Tekst: Jasmina Jovičić, Life Content
Foto: vemicphoto