Supermarket u Bostonu odlučio je da jedino prodaje hranu kojoj je istekao rok. Međutim, koje bi namirnice mogle da se nađu na policama i da pritom budu i dalje zdrave? Samo u Sjedinjenim Američkim Državama 40 odsto hrane se baci samo zbog zbunjujućih informacija o njihovom trajanju kao što su „koristiti do“, „uživati do“ i „prodavati do“. Neki od datuma ne odnose se na bezbednost već na ukus, tvrdi Dana Ganders, naučnica koja se bavi hranom i koja je objavila izveštaj u kom se navode brojne namirnice koje su i dalje zdrave za konzumiranje nakon isteka naznačenog roka trajanja. Tortilja čips neće učiniti da se razbolimo ukoliko ga jedemo nakon mesec dana nakon isteka roka trajanja, iako će možda imati malo bajat ukus. Jogurt može da izdrži još šest nedelja nakon isteka roka. „Jedem jogurt kome je rok istekao pre nekoliko meseci. I nikada ni nije bilo ništa“, tvrdi Gandersova. Čokolada može da bude jestiva jako dugo, ali vrlo često se na njoj pojavljuje beli sloj kada je izložena vazduhu. Ovo se dešava kada se neke od masti tope i dižu ka vrhu. U pitanju nije buđ i čokolada je sasvim jestiva. Ljudi bacaju jaja znatno ranije nego što je to potrebno. Jaja mogu da traju 3 – 5 nedelja, ali se moraju držati na temperaturi ispod 5 stepeni Celzijusa zato što to sprečava potencijalni rast salmonele. Mleko će mirisati loše i imaće ružan ukus znatno pre trenutka kada će vam od njega pozliti. Ne treba ga držati na sobnoj temperaturi pošto će ga pokvariti mikrobi iz vazduha. Bitno je odmah ga zatvoriti nakon konzumiranja i vratiti ga u frižider koji bi trebalo da bude podešen na 2 stepena Celzijusa kako bi se mleku produžio život.
B92
Foto: Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.ne