Sastojci:
5 jaja
5 kašika dozvoljenog brašna
1 kesica praška za pecivo
180 ml kiselog mleka
250 g ajvara
so
Fil
500 g sitnog sira
150 g pršute
Priprema:
Kora
1. U dubljoj posudi sjediniti žumanca, kiselo mleko, ajvar, brašno i prašak za pecivo pa začiniti po ukusu. Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati prethodno pripremljenoj masi i polako promešati varjačom.
2. Pripremljeno testo sipati u nauljen i brašnom posut pleh, pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa preseći na tri dela.
Fil
1. Pršutu sjediniti sa sitnim sirom i začiniti po ukusu.
Finalni postupak
1. Kore premazati pripremljenim filom, pa naslagati jednu na drugu.
2. Gornju koru takođe premazati filom pa slanu tortu iseći na kocke. Svaku kocku dekorisati pršutom.
Savet: Ukoliko izbegavate suhomesnate proizvode, umesto pršute možete koristiti pileća prsa.