Start Glavna jela Ako pravite roštilj za vikend: 10 super recepata za ražnjiće

Ako pravite roštilj za vikend: 10 super recepata za ražnjiće

Da bi roštilj bio dobar meso mora biti sveže, a za ražnjiće od svinjetine najbolji izbor je plećka, zatim od piletine karabatak, a junetine but.
Za četiri osobe uzima se jedan kilogram mesa, koje god da pripremate.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Meso bi trebalo da je sobne temperature, zato ga izvadite iz frižidera barem dva sata pre pečenja.
Da bi ražnjići bili i na oko lepi, meso secite na jednake kockice.
Koliko dugo će se ražnjići peći, zavisi od mnogo toga. Nekad je vatra jača, nekad slabija, nekad je više vlage u vazduhu, nekad su ražnjići deblji, nekad tanji…
Nekoliko minuta nakon što ste ih stavili na vatru, okrenute ih: ako je vatra dovoljno jaka, meso ćemo lako okrenuti, ali ako se lepi za rešetku, sačekajte još malo i nakon minut-dva ponovo probajte. Najbolji način da budete sigurni da su pečeni je da malo rasečete koji komad, do štapića – ako nije sirovo, meso je pečeno, skidajte ga sa žice da se ne sasuši, u suprotnom biće tvrdo i mnogo manje ukusno.
Osnovni recept za ražnjiće svi znamo, međutim varijacija je mnogo: od tri vrste mesa (janjetine, teletine i svinjetine), ražnjići sa mesom i povrćem (paprika, luk, tikvice, šampinjoni, patlidžan), ražnjići sa povrćem bez mesa…

Izdvojili smo 10 najboljih, verujemo da će vam se dopasti.

Egzotični ražnjići

DH
DH

Sastojci:
– 700 g pilećeg belog mes
– 250 g kolutova ananasa iz konzerve
– 200 g tankih listova slanine
– 600 g krompira
– ulje
mešavina začina, kari

Priprema
1. Pileće belo meso iseći na pravougaonike (4×2 cm), a kolutove ananasa na četvrtine.
2. Potom piletinu posuti sa malo karija i mešavine začine po ukusu pa promešati kako bi se začini ravnomerno rasporedili.
3. Svaki komad piletine uviti u list slanine.
4. Na štapiće za ražnjiće nabadati naizmenično uvijenu piletinu i ananas. Ovako pripremljene ražnjiće propržiti na vrelom ulju najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumene.
5. Krompir očistiti i iseći na štapiće, a zatim ga propržiti na vrelom ulju.
6. Pečene ražnjiće poslužiti uz pomfrit.