Mediteranski ražnjići
Sastojci:
– 1 kg fileta oslića
– 2 mesnate paprike
– 150 g šeri paradajza
– 2 manje tikvice
– 1 kašika seckanog peršuna
– 1 limun
– 1 dl maslinovog ulja
– prstohvat belog luka
– mešavina začina
za prilog
– 500 g mlade boranije
– 3 čena belog luka
– 2 kašike balzamiko sirćeta
– 0,5 dl maslinovog ulja
– mešavina začina
– so, biber
Priprema
1. Filete oslića iseći na krupnije kocke.
2. Papriku takođe iseći na krupnije kocke, neoljuštene tikvice iseći na kolutove, šeri paradajz na polovine.
3. Na štapiće za ražnjiće naizmenično ređati filete oslića i povrće dok se ne utroši pripremljen materijal.
4. Posebno sjediniti peršun, sok od limuna, maslinovo ulje, beli luk u prahu i začine po ukusu.
5. Ražnjiće preliti pripremjenom marinadom i ispeći u teflonskom tiganju. Pečene ražnjiće poslužiti uz salatu od boranije.
Prilog:
1. Boraniju obariti u slanoj vodi. Zatim je ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi.
2. Beli luk iseći na listove i sjediniti sa boranijom. Dodati balzamiko sirće, maslinovo ulje i začine po ukusu, te polako promešati.