Ražnjići od šarana
Sastojci:
– 2 kg šarana
– 3 jajeta
– 200 g kačkavalja
– 1/2 kašičice mlevene paprike brašno po potrebi
– 3 dl ulja
– 150 g majoneza
– 500 g tikvica
– 1 veći plavi patlidžan
– 1 kašika sirćeta
– 3 kašike maslinovog ulja
– mešavina začina, biber
Priprema
1. Šarana isfiletirati (odvojiti od kostiju) i iseći na kocke 3×3 cm.
2. Zatim svaku kocku oštrim nožem zasecati na 2 mm kako bi se isitnile sitnije kosti.
3. Pripremljeno meso natrljati začinima po ukusu i nabosti na štapiće za ražnjiće.
4. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Žumanca sjediniti sa rendanim kačkavaljem, mlevenom paprikom i začinima po ukusu.
5. Ražnjiće šarana uvaljati prvo u brašno, potom u žumanca i na kraju u sneg od belanaca.
6. Pripremljene ražnjiće spuštati u vrelo ulje i pržiti dok ne porumene.
7. Tikvice i plavi patlidžan iseći na kolutove i propržiti na vrelom ulju sa obe strane. Potom ih preliti mešavinom sirćeta, maslinovog ulja i začina.
8. Pržene ražnjiće preliti majonezom i poslužiti uz povrće.