Ðuveč sa štapićima račića
Sastojci:
– 350 g presovanih štapića račića
– 150 g pirinča
– 2 crvene paprike
– 1 zelena paprika
– 2 glavice crnog luka
– 4 veća paradajza
– 2 čena belog luka
– mešavina začina, ulje
Priprema
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, a beli luk što sitnije iseckati.
2. Crvenu i zelenu papriku očistiti od peteljki i semena i iseći na krupnije kocke, paradajz takođe iseći na kocke.
3. Presovane štapiće račića iseći napola i kratko ih propržiti na vrelom ulju.
4. Na malo ulja propržiti crni i beli luk a zatim dodati crvenu i zelenu papriku te i nju kratko propržiti.
5. Potom dodati pirinač i nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi.
6. Kada je pirinač napola gotov, dodati paradajz i začine po ukusu. Nastaviti sa dinstanjem dok pirinač ne nabubri a suvišna tečnost ne uvri.
7. Pred kraj dodati pržene štapiće račića i polako promešati varajčom.