Ðuveč sa gamborima
Sastojci:
– 400 g očišćenih gambora
– 180 g tarane
– 400 g pelata paradajza
– 2 crvene paprike
– 1 šargarepa
– 2 glavice crnog luka
– prstohvat belog luka u prahu
– 0,5 dl maslinovog ulja
– 1 kašika seckanog peršuna
– mešavina začina, biber
Priprema
1. Crni luk iseći na kockice, crvenu papriku na štapiće, a šargarepu izrendati na krupno rende. Pelat paradajza izmiksati.
2. Na maslinovom ulju propržiti crni luk, dodati šargarepu i papriku te i njih kratko propržiti.
3. Potom dodati pelat paradajza i dinstati dok povrće napola na omekša.
4. Zatim dodati taranu i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok testenina ne nabubri.
5. Na kraju dodati gambore, beli luk u prahu i začine po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme dok gambori ne omekšaju. Gotovo jelo posuti seckanim peršunom.