Kroketi od pečuraka
Sastojci:
– 400 g šampinjona
– 150 g pirinča
– 1 glavica crnog luka
– 3 jajeta
– 1 kašika seckanog peršuna
– brašna po potrebi
– prezli po potrebi
– 3 dl ulja
– 200 g majoneza
– mešavina začina
Priprema
1. Šampinjone obariti u slanoj vodi, a potom ih ocediti. Kada se ohlade, samleti ih na mašini za mlevenje.
2. Pirinač takođe obariti u slanoj vodi i ocediti. Luk iseckati i propržiti na ulju.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti šampinjone, pirinač, 1 jaje, luk, peršun i začine po ukusu, te dobro izmešati. Zatim postepeno dodavati prezle i mešati sve dok se ne dobije smesa pogodna za oblikovanje.
4. Od pripremljene smese oblikovati krokete valjkastog oblika. Uvaljati ih u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle.
5. U fritezi ugrejati ulje, te krokete pržiti dok ne porumene.
6. Pržene krokete ostaviti da se ohlade, a potom ih preliti majonezom i poslužiti.