Sastojci:
Biskvit
200 g šećera
200 ml ulja
100 g mlevenih oraha
400 g brašna
200 g griza
500 ml kisele vode
1 prašak za pecivo
Sirup
150 g šećera
200 ml vode
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomešati šećer, orahe, brašno, griz i prašak za pecivo pa dodati ulje i kiselu vodu. Smesu dobro sjediniti smesu pa izliti u prethodno podmazan i brašnom posut pleh.
2. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 35 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.
3. U posudi rastopiti šećer sa vodom pa kuvati dok smesa ne postane sirupasta (oko 12 minuta na umerenoj temperaturi).
4. Vruć sirup preliti preko prohlađenog kolača i ostaviti da se potpuno ohladi.
5. Seći parčad željene veličine i oblika pa poslužiti.
Savet: Ukoliko vam je u frižideru ostalo malo kora za pitu iskoristite ih za dekoraciju ovog kolača – koru iseći na 4-6 delova i tostirati u tiganju ili u rerni toploj od pripreme kolača. Pred serviranje izmrviti koru po površini isečenih kolača i poslužiti.