Aleksandra Brković ima 20 godina, studentkinja je DIF-a. Rođena je u Čačku. Jedna je od najzapaženijih učesnica prvog rijalitija “X Faktor Adria”. Pre ovog rijalitija učestvovala je i u šou programu “Ja imam talenat”. Svojim prvim nastupom oduševila je žiri i sa četiri DA obezbedila prolaz u dalje takmičenje.
Poverenje koje je dobila od žirija nije prokockala i ušla je među najbolje takmičare. Nažalost, ispala je iz takmičenja bez duela, ali kako su organizatori kasnije tvrdili sve je bilo regularno i urađeno je po propozicijama emisije.
Buduća profesorica fizičkog vaspitanja, i devojka sa glasom koji “ubija” pristala je da za našu rubriku “Restoranski vodič” otkrije kako se snalazi u kuhinji, koliko vodi računa o pravilnoj ishrani, koje joj je omiljeno jelo…
Pripremanje hrane za tebe je uživanje ili mučenje: “Volim da kuvam. Ali ne činim to previše često. Živim sa roditeljima i majka kuva za nas. Od kako sam prešla u Beograd, počela sam sve više da se angažujem i na tom planu. Čini mi se da mi dobro ide. Tokom učešća u X Faktoru ugojila sam se 8 kilograma i sada nastojim da oslabim, te vodim računa o ishrani. Krenula sam na fitnes i u teretanu. Polako se vraćam u kondiciju i svoju staru formu što me raduje.
Omiljeno jelo, ukus iz detinjstva: “Obožavala sam voćni miks, a posebno sam se bila navukla na umućene banane. Ovih dana kako sam napomenula trudim se da vodim računa o ishrani, pa jedem više puta dnevno ali manje obroke. Inače moja mama voli italijansku kuhinju i uz nju sam je i ja zavolela. Obožavam pastu i druga italijanska jela”.
Preporučujem svima da obavezno piju samo ceđene sokove sa što manje šećera. A za ovu priliku preporučujem moju omiljenu čorbu sa karfiolom…
Potrebno:
1 praziluk
2 čena belog luka
2 šargarepe
2 manja krompira
pola malog celera
šoljica integralnog pirinča
pola male glavice karfiola
mešavina sušenog začina, so, maslinovo ulje
Priprema: Zagrejati jednu kašiku maslinovog ulja i propržiti sitno iseckan beli luk i praziluk. Kada je luk omekšao dodati šargarepu, celer i krompir iseckane na kockice, integralni pirinač i 1.5l vode. Kuvati. Na pola kuvanja dodati karfiol iskidan na cvetiće.
Kada je povrće kuvano začiniti solju i mešavinom začina. Štapnim mikserom izmiksati čorbu ali ne u potpunosti. Treba da ostane poneki komad povrća da se oseti pri jelu.
Da li te privlači egzotična hrana, kuhinje drugih naroda: “Ne preferiram domaću kuhinju. Volim da probam različita jela i da eksperimetišem sa ukusima. Obožavam da jedem pohovane banane sa medom. Ali na žalost to je jako kalorično pa sada izbegavam da ih jedem. Ali svima preporučujem koji nisu probali ovaj delikates da to urade čim im se pruži prilika. Takođe preporučujem pohovani sladoled na kineski način. Raspitajte se u najbližem kineskom restoranu da li ga prave, i ako imaju obavezno poručite i probajte.
Za ovu priliku mi vam toplo preporučujemo kineski restoran Makao u Novom Sadu. Kineska kuhinja je tokom vekova postojanja postala nezaobilazan deo kineske kulture, ne samo u toj mnogoljudnoj zemlji, već i u celom svetu, pa tako i u našoj zemlji. Karakteristika ove kuhinje je kombinacija različitih ukusa, boja i mirisa.
Kao budući profesor fizičkog vaspitanja koji savet imaš za naše čitaoce, kako održavati kondiciju: Trudim se koliko mi vreme to dopušta da vežbam svaki dan. Fizička aktivnost produžava život i usporava proces starenja. Često kažem, ako nisi fizički spreman onda nisi ni psihički. Volim da plivam i to je aktivnost koju svima toplo preporučujem, kod nas ona nije dovoljno zastupljena a savršena je za oblikovanje tela, održavanje kondicije. Kakvi su ti planovi za naredni period: Ozbiljno se pripremam za takmičenje u plivanju i to je nešto što me čeka u narednom periodu. Muzika naravno ostaje moj prioritet, vredno radim sa Kikijem Lesendrićem mojim mentorom iz “X Faktora”, očekuje nas koncert uskoro, nova pesma i još mnogo toga. Pratite nas, obećavamo puno dobrih iznenađenja.
Poruka za kraj: “ Budite što više fizički aktivni, bavite se sportom, šetajte. Ako ste kreativni onda papir i olovka u ruke i pišite pesme. Budite uporni i nešto će morati da izađe iz vas”.
Autor: Dejan Ajduković, Life Content
Foto: njen foto: X Faktora, foto restorana: http://www.makao-bg.com/makao-novi-sad.html