Foto: Verica Komnenović
Priprema: 60 min.
Pečenje: 25 min
Mrsno jelo
Sastojci:
Za koru:
* 7 jaja
* 7 kašika šećera
* 5 kašika brašna
* 2 kašike kakaoa
* 1/2 praška za pecivo
Za fil:
* 2 pudinga od vanile
* 500 ml mleka
* 10 kašika šećera
* 200 g putera
* 200 g seckanih žele bombona
Za glazuru:
* 100 g čokolade za kuvanje
* 2 kašike ulja
Priprema:
1. Prvo pripremiti koru. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom.
2. Brašno sjediniti s kakaom i praškom za pecivo pa varjačom umešati u smesu.
3. Tepsiju srednje veličine obložiti papirom za pečenje. Izliti u nju smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 180°C desetak minuta a potom smanjiti temperaturu na 150°C i peći još 15 minuta.
4. Ohlađenu koru poprečno preseći napola.
5. Posebno pripremiti fil. Puding umutiti sa 4 kašike šećera i malo mleka. Ostatak mleka sipati u šerpu, dodati preostali šećer i kuvati dok ne proključa. Sipati smesu od pudinga i nadalje kuvati neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne.
6. Ohlađeni puding sjediniti s omekšalim puterom i izmiksati. Dodati seckane žele bombone i promešati.
7. Donju koru premazati filom i prekriti je gornjom korom. Posebno pripremiti glazuru. Čokoladu rastopiti na pari s malo ulja pa dobijenom smesom preliti gornju koru.
Recept Verice Komnenović iz Temerina