Za 10 osoba
Priprema: 60 min.
Mrsno jelo
Pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za kore:
– 6 jaja
– 6 kašika šećera
– 1 kesica vanil-šećera
– 4 kašike brašna
– ½ kesice praška za pecivo
– 2 kašike kakaoa
Za fil:
– 5 dl mleka
– 250 g šećera
– 5 kašika brašna
– 125 g putera
– 150 g žele bombona
Priprema:
Kore:
1. Umutiti belanca u čvrst šam i postepeno dodavati šećer, vanil-šećer pa žumanca.
2. Zatim ručno umešati brašno sa praškom za pecivo i kakaoom.
3. U podmazan pravougaoni kalup sipati pripremljenu smesu i peći u rerni na 180°S oko 20 min.
4. Pečen biskvit izvaditi iz kalupa. Kad se ohladi, poprečno preseći na dva dela.
Fil:
1. U šerpu sipati mleko, dodati šećer i ostaviti da kuva.
2. Brašno pomešati sa malo mleka i sipati u tankom mlazu u proključalo mleko. Uz neprekidno mešanje kuvati na umerenoj temperaturi dok se fil ne zgusne.
3. Puter umutiti penasto i sjediniiti sa ohlađenom masom.
4. Na kraju dodati seckane žele bombone i promešati.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za služenje položiti prvu koru, premazati je sa otprilike 2/3 fila, staviti drugu koru i završiti peostalim filom.
2. Kolač rashladiti i seći na komade željene veličine.
Arhiva: Bakini slatkiši