Decentna, nenametljiva, šarmantna, devojka sa stilom, samo su neki od epiteta koji krase talentovanu beogradsku pevačicu Anu Štajdohar uz čiji umiljati glas i neobični stajling uživamo svakog petka u emisji “Veče sa Ivanom Ivanovićem”. Otkada se ostvarila u ulozi majke, Ani veoma teško pada odvajanje od ćerkice Nie, pa ne čudi to što je na mnogim snimanjima i treninzima često možemo sresti u društvu svoje desetomesečne naslednice. Ova plavokosa profesorica italijanskog jezika ne krije da ne uživa u čarima kulinarstva kao i da svaki svoj slobodni trenutak radije provodi sa porodicom i prijateljima, nego za šporetom.
Da li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
Uopšte ne volim da kuvam. Umem da se snađem u pripremanju jela, ali ono malo slobodnog vremena koje imam na raspolaganju ne želim da provodim za šporetom, a radije to vreme provodim sa svojom porodicom i prijateljima. Imam pomoć oko kuvanja i ona mi je dragocena, jer mi je pomisao na svakodnevno kuvanje krajnje odbojna.
Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mala bila izbirljiva?
Najranija sećanja me odvode u trpezariju vrtića “Poletarac”. Pamtim jedan od najvećih strahova – spanać. Danas jedno od meni omiljenih jela, a nekada davno povrće koje je sejalo oko sebe strah i užas. Tako smo ga svi u vrtiću doživljavali. Servirali bi nam bljutavi obareni spanać koji bi zalili kutlačom jogurta, bila je to veoma odurna kombinacija. Često bi nam šljusnuli u tanjir porciju spanaća, preko još uvek ne pojedene supe, pa bi se u toj zeleno beloj kombinaciji našli i rezanci. Horor iz najmlađih dana.
Omiljeni restoran, preporuka.
Ima nekoliko restorana u Beogradu u koje rado i često odlazim. U svakom od njih postoji jedno jelo koje me je kupilo za sva vremena. Svaki put kada dođem u neki od tih restorana, zamolim za jelovnik, sve uredno pregledam, razmislim i uvek naručim isto. Ta jela su toliko dobra, da shvatim da mi nema razloga za eksperimentisanjem.
“Frans I Comunale” – Taljatele sa tikvicama i gamborima u safran sosu, “Jimmy Woo” – Hrskavi batacici u terijaki sosu sa aromaticnim pirinčem, “Supermarket concept store” – Imperijal salata, “Pomodoro” – pizza Margerita, “Ginger”, azijski restoran u Grand Casinu – sve što je u ponudi, a posebno salate i grilovani gambori
Kada si u inostranstvu, u koje restorane ideš i šta jedeš?
Uvek se posavetujem sa nekim od lokalaca, pa ne srljam u restorane sa takozvanim turističkim menijem.
Da li vodiš računa o ishrani?
Da, vaga mi diktira koliko smem da se opustim u uživanju u hrani. Ne jedem mnogo, ali su slatkiši i testenina, inače neprijatelji dobre linije, moja slaba strana. Naravno, važnije od kilaže je zdravlje, pre svega obraćam pažnju na to da svaki dan unesem nešto od presnog povrća i voća. Ne jedem kasno uveče i ne preskačem obroke. Kada sebi dozvolim slatkiše, onda se sva prepustim uživanju, do te mere da se desi i da zatvorim oci. Na gotovo isti način umem da uživam i uz sireve, masline, rakove i vino.
Omiljena kuhinja
Mediteranska, zato što je ukusna, a zdrava. Podrazumeva sveže voće i povrće, ribu, morske plodove, žitarice, orasate plodove, maslinovo ulje, izbegava se pržena, masna i teška hrana. Obozavam salate sa grilovanim mesom i pinjolima, semenom bundeve, parmezanom.
Slani ili statki specijaliteti?
I jedni i drugi, uopšte nije bitno kojim redom.
Da li postoji nešto što nikada ne biste pojeli?
Iznutrice.
Podelite sa nama omiljeni recept…
Melanzane alla parmigiana
Sastojci:
– 1kg patlidžana
– 3 supene kašike maslinovog ulja
– glavica crnog luka
– čen belog luka
– svež peršun
– origano
– bosiljak
– 100g parmezana
– kašičica šećera
– 200 g mocarele
– 2 kašike prezli
Priprema
Patlidžan oljuštiti i iseći na kriške debljine oko 1 cm, poprskati ih maslinovim uljem, a zatim ga ispeći na grilu. Na maslinovom ulju pržiti crni, beli luk, pa dodati paradajz isečen na kockice, bosiljak, origano, peršun, so, biber i šećer. Ostaviti ovu smesu da krčka oko 20 minuta. U posudi za pečenje, sipati sloj sosa od paradajza, posuti parmezanom, pa poređati grilovani patlidžan. Postupak ponoviti, s tim što se posle sloja parmezana dodaje i mocarela isečena na pločice. Posle patlidžana, pospite paradajiz sos , parmezan i prezle i stavite u rerun da se peče oko 30 minuta na 200 stepeni. Izvaditi iz rerne i poređati ostatak mocarele i zapeći dok površina ne dobije zlanu boju.
Autor: Jasmina Jovičić
Foto: Facebook
D.S.