Start Vaši recepti Apsolutno zadovoljstvo – bećar štangle

    Apsolutno zadovoljstvo – bećar štangle

    Recept Rože Šećerov iz Padeja

    Bećar šnite

    • 12 h
    • 8 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    2 velika lista oblandi
    Fil I
    200 g suvih smokava
    100 g suvog grožđa
    100 g šećera u prahu
    ½ pomorandže (sok)
    Fil II
    200 g mlevenih oraha
    100 g šećera u prahu
    100 ml vrelog mleka
    Fil III
    4 žumanceta
    100 g šećera u prahu
    150 g margarina
    ½ limuna (sok)
    Glazura
    100 g čokolade
    3 kašike ulja

    Priprema:

    Fil I
    1. Smokve i suvo grožđe samleti na mašini za mlevenje mesa, pa dodati šećer u prahu i sok od pomorandže. Sve dobro sjedintiti.
    Fil II
    1. Pomešati mlevene orahe sa šećerom, popariti ih vrelim mlekom. premazati preko drugog lista oblande.
    Fil III
    1. Žumanca umutiti sa šećerom, pa ih skuvati na pari dvadesetak minuta.
    2. Ostaviti da se ohlade, pa ih sastaviti sa umućenim margarinom i dodati sok od limuna, pa sve sjediniti.
    Glazura
    1. Usitnjenu čokoladu rastopiti sa uljem i dobro sjediniti.
    Finalni postupak
    1. Listove oblande poprečno preseci na dva dela da se dobiju 4 mala lista.
    2. Premazati glatku stranu lista oblande pripremljenim filom I.
    3. Preklopiti drugim listom oblande, tako da strana sa sitnim kockicama bude okrenuta na gore.
    4. Ravnomerno naneti fil II, pa naneti treći list oblande, na isti način kao i prethodni.
    5. Premazati trećim filom i položiti četvrti list oblande i dobro pritisnuti.
    6. Uviti oblande u papir za pečenje i pritisnuti teškim predmetom, pa odložiti na suvo i hladno mesto da prenoći.
    7. Sutradan, kolač preliti pripremljenom glazurom i ostaviti da se glazura stegne.
    8. Zatim, kolač iseći na štanglice i služiti.
    6. Preklopiti trećim listom oblande, takođe sa glatkom stranom okrenutom za naredno filovanje.

    Preporučujemo i recept za oblande sa ćeten alvom.