Sastojci:
300 g suvih leblebija
100 ml tahinija
50 ml maslinovog ulja
½ limuna (sok)
so, biber
80-100 ml vode od leblebija
Priprema:
1. Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noći.
2. Sutradan isprati leblebije, ocediti i staviti da se kuvaju.
3. Dužina kuvanja zavisi od toga koliko dobro su se natopile preko noći ali potrebno je kuvati ih oko 90 minuta na umerenoj temperaturi. Kuvane leblebije procediti i ostaviti malo tečnosti za kasniju pripremu.
4. Sve sastojke samleti u blenderu da se dobije gusta i glatka smesa. Gustina humusa zavisi od ukusa, tako da za ređi (mekši) humus treba dodati više tečnosti.
5. Humus preručiti u dublju posudu, ravnomerno rasporediti, kašičicom napraviti kružna udubljenja i nakapati malo maslinovog ulja po površini. Uz to, može se posuti tucanom paprikom, tostiranim susamom, sveže mlevenim biberom, peršunom itd…
Kako napraviti tahini, namaz od susama, potražite OVDE…