Sastojci:
300 g leblebija
1 crni luk
½ kesice praška za pecivo
2-3 čena belog luka
so, biber
korijander u prahu
ljuta aleva paprika
peršunov list
ulje
Priprema:
1. Leblebije oprati i preliti hladnom vodom pa ostaviti preko noći da se dobro natope. A, mogu se koristiti i konzervirane koje je potrebno blago proprati i ocediti od viška tečnosti.
2. Sutradan ih ocediti i izmiksati u blenderu, da se dobije fina smesa.
3. U samlevene leblebije dodati krupnije isečen crni i beli luk, kao i sve začine pa još jednom samleti sve zajedno. Obratiti pažnju da smesa ne bude potpuno glatka već da bude delimično zrnasta.
4. Mokrim dlanovima oblikovati male ćufte i slagati na tanjir sa strane.
5. U dobro zagrejanom ulju pržiti par loptica u isto vreme sve dok ne dobiju finu i rumenu boju sa svih strana.
6. Pržene loptice spuštati na kuhinjski ubrus kako bi upio višak ulja.
7. Služiti kao toplo predjelo uz umak na bazi jogurta ili salatu od povrća.
Savet: Za potapanje zrna leblebija preporučuje se korišćenje 3 puta veće količine vode u odnosu na zrno.