Start Deserti Torte Bakina torta

Bakina torta

desert
Foto: Pošalji recept
  • 150 minuta
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kora
3 jajeta
150 g putera
150 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
120 g mlevenih badema
2 kašike ulja
1 kašika brašna
kora od 1 limuna
Fil
120 g pečenih lešnika
150 g šećera
500 ml slatke pavlake
2 kesice šlag fiksa

Koja je vaša omiljena torta?

Priprema:

Kora
1. Belanca odvojiti od žumanaca pa ih umutiti u čvrst sneg.
2. Puter i šećer penasto umutiti, dodati žumanca i sve dobro izmešati.
3. U umućenu masu dodati čokoladu izrendanu na krupno rende, mlevene bademe i rendanu koru limuna, te promešati. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Pripremljen kalup za tortu nauljiti i posuti brašnom, pa sipati masu i peći je 60 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C.
Fil
1. Pečene lešnike oguliti a zatim krupno samleti.
2. Šećer otopiti na umerenoj temperaturi kako bi se dobio svetli karamel, a potom umešati seckane
lešnike. Pripremljenu masu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
3. Stvrdnutu masu izlomiti i grubo isitniti električnom seckalicom.
4. U slatku pavlaku umešati šlag fiks te mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst šlag.
5. U pripremljen šlag dodati izmrvljen šećer sa lešnicima i dobro izmešati.
Finalni postupak
1. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je premazati pripremljenim filom.
2. Gotovu tortu dekorisati po želji.