Kesten je od davnina poznat po svojim brojnim lekovitim svojstvima. U prošlosti je, kao i danas, imao široku primenu i u ishrani. Ovo drvo može da živi i do 500 godina, a rasprostranjeno je u skoro celoj Evropi, najviše na jugu Balkana, zbog čega ga i nazivaju balkanskim lepotanom.
Plod biljke je crvenkastosmeđe boje, glatke površine i raste unutar bodljikave opne koja puca u jesen, kad plod zri. Pored ploda, u lekovite svrhe koriste se i kora i cvet. Za razliku od drugog koštunjavog voća, kesten ima manju energetsku vrednost i visok sadržaj skroba, dok je ostalo koštunjavo voće bogato mastima i proteinima. Odličan je izvor biljnih vlakana, oleinske i palmitoleinske kiseline, mononezasićenih masnih kiselina. Dragocen je izvor minerala poput gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, mangana, fosfora, cinka i kalijuma.
Kesten ne sadrži gluten, te je pogodan za obolele od celijakije, osetljive na gluten ili alergične na pšenicu. Takođe se preporučuje i dijabetičarima budući da nizak glikemijski indeks reguliše nivo šećera u krvi. S obzirom na to da je veoma bogat vitaminom C i drugim antioksidansima, kesten jača imuni sistem. Vitamin C, osim što stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca, deluje kao antioksidans i pomaže u borbi sa slobodnim radikalima – neutrališe ih pre nego što ćelije mutiraju ili izazovu oksidativni stres vitalnih organa i tako smanjuje rizik od pojave raka.
Budući da su proteini kestena slični proteinima kikirikija, osobe koje su alergične na kikiriki mogu biti alergične i na ovu namirnicu. Najčešći simptomi alergije na kesten jesu osip, crvenilo i otok kože, suženje očiju, nosa i otežano disanje. Kesten sadrži visok procent vlakana, te je dobar saveznik u borbi s gastrointestinalnim poremećajima. Biljna vlakna u ovoj namirnici pomažu u lečenju opstipacije, stimulišu crevnu peristaltiku, regulišu rad creva i sprečavaju upalu. Redovnim konzumiranjem kestena podstiče se oslobađanje toksina iz probavnog sistema. Pored toga, kalijum u njegovom sastavu povećava protok krvi u mozak, te poboljšava koncentraciju i pamćenje.