Start Deserti Kolači Banana kolač

Banana kolač

DH
DH

Sastojci:
za koru
– 4 jajeta
– 100 g šećera
– 50 g brašna
– 50 g gustina
– 2 kašike kakaoa
za preliv
– 2 dl vode
– 100 g šećera
za fil
– 3 pudinga od vanile
– 1 l mleka + mleko za natapanje keksa
– 9 kašika šećera
– 250 g margarina
– 1 kašika ekstrakta od banane
– 200 g ”pti ber” keksa
– 4 dl slatke pavlake

Priprema
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i kakaom pa sjediniti sa snegom od belanaca.
3. U pripremljenu smesu dodati brašno i gustin pa polako promešati varjačom. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Posebno pripremiti preliv: prokuvati vodu i šećer. Ohlađenu koru poprskati prelivom.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile te sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem mešajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađen fil dodati margarin, ekstrat od banane i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati polovinom fila od banane pa prekriti slojem u mleko natopljenog ”pti ber” keksa. Zatim naneti preostali fil i poravnati.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.

D.S.