Sastojci:
– 750 g mekog brašna tip 400
– 1 kocka svežeg kvasca
– 3 dl mleka
– 1 dl vode
– 150 g margarina
– 1 kašika soli
– 1 kašičica šećera
za fil
– 300 g mesnate slanine
– 300 g mladog sira
– 1 dl pavlake
za kuvanje
– 5 kašika sode bikarbone
– 1 kašičica soli
– 3 l vode
ISPROBAJTE I… Bavarski sendvič
Priprema:
1. Sjediniti mlako mleko, izmrvljeni kvasac, šećer i kašičicu brašna. Dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglu sipati polovinu brašna, dodati so i promešati. Sipati nadošao kvasac, mlaku vodu, dodati omekšao margarin, te dobro izmešati. Postepeno dodavati preostalo brašno uz neprekidno mešenje dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da nadođe.
3. Posebno pripremiti fil. Sjediniti sitno seckanu slaninu sa izmrvljenim mladim sirom i pavlakom. Dobro izmešati.
4. Nadošlo testo istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 0,5 cm.
5. Duž donjeg kraja testa naneti malo fila i urolati ivicu tek toliko da testo prekrije fil, te ga iseći okruglim zupčastim nožem. Dobijeni valjak preseći napola. Uzeti jednu traku testa, uvrnuti je i krajeve spojiti da bi se oblikovao đevrek. Na isti način iskoristiti preostali materijal.
6. U šerpu sipati vodu, dodati so i sodu bikarbonu. Kuvati dok ne proključa, a potom spuštati po dva đevreka i kuvati ih po 10 sekundi sa svake strane. Rešetkastom kašikom đevreke vaditi da bi se ocedili od suvišne tečnosti.
7. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati kuvane đevreke. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S dok ne porumene.
Uživajte!
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net