Sastojci:
Za koru:
10 belanaca
500 g šećera u prahu
2 kašike sirćeta
4 kašike griza
Za fil I:
10 žumanaca
10 kašika šećera
5 kašika brašna
7 dl mleka
125 g putera
125 g margarina
100 g pečenih mlevenih lešnika
Ostali sastojci:
5 dl slatke pavlake
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje.
2. Pred kraj sipati sirće. Mutiti još malo pa dodati griz i polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 150 ºC 90 min. Pečenu koru vertikalno preseći napola da bi se dobile
dve kore.
Fil:
1. U dubljoj posudi penasto umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera.
2. Posebno umutiti preostalih 5 žumanaca sa 5 kašike šećera, 5 kašika brašna i 2 dl mleka. Ostatak mleka staviti da se kuva. U ključalo mleko sipati pripremljenu smesu od žumanaca i brašna te kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. Sjediniti ohlađeni fil sa umućenom masom od žumanaca i šećera. Dodati margarin i puter te umutiti mikserom. Na kraju dodati mlevene lešnike i izmešati.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati 1/2 fila, a zatim rasporediti 1/3 šlaga. Preklopiti drugom korom te rasporediti preostali fil. Potom celu tortu premazati preostalim šlagom i dekorisati po želji.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net