Sastojci:
Kore
5 belanaca
250 g šećera
1 kašika sirćeta
Čokoladni fil
400 ml mleka
10 kašika šećera
1 puding od čokolade
125 g putera
100 g čokolade za kuvanje
Fil od lešnika
400 ml mleka
10 kašika šećera
1 puding od vanile
125 g putera
100 g mlevenih lešnika
Dekoracija
400 ml slatke pavlake
Priprema:
Kore
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme. Na kraju sipati kašiku sirćeta i umutiti mikserom, da se dobije vrlo čvsta i dobro sjedinjena smesa.
2. Okrugli kalup za tortu (28-30 cm), sa odvojivim obodom, obložiti papirom za pečenje i sipati pripremljenu smesu.
3. Peći u zagrejanoj rerni na 100ºC oko 2 sata tj. dok kora ne postane hrskava i lagana. Isključiti rernu, a tortu ostaviti u pećnici dok se potpuno ne ohladi.
Fil od čokolade
1. U manju šerpu sipati 300 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne provri.
2. Posebno sjediniti ostatak mleka sa pudingom od čokolade i dobro izmešati.
3. U tankom malazu sipati smesu u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne.
3. Skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
4. U prohlađen krem dodati puter i mikserom sjediniti sastojke.
Fil od lešnika
1. Fil pripremiti na isti način kako je objašnjeno za pripremu fila od čokolade. S tim što se umesto čokoladnog pudinga, koristi puding od vanile. A, na kraju, umesto čokolade, dodaju mleveni lešnici.
Finalni postupak
1. U kalupu, na koru ravnomerno naneti fil od čokolade i ostaviti da se malo prohladi.
2. Zatim, ravnomerno rasporediti fil od lešnika i vratiti tortu u frižider da se dobro ohladi.
3. Tortu pažljivo izvaditi iz kalupa i poravnati gde je potrebno.
4. Sa svih strana tortu premazati umućenom slatkom pavlakom i dekorisati po želji.
Savet: Iz praktičnih razloga, preporučujemo da koru pripremite dan unapred tj. uveče, kako bi se postepeno hladila u pećnici tokom noći.