Čest razlog izbegavanja glutena jeste redukcija telesne težine – to čini oko 13 miliona ljudi, što umnogome nadmašuje njegovo izbegavanje iz zdravstvenih razloga.
Da biste uklonili gluten iz ishrane, trebalo bi da prestanete jesti pšenicu i namirnice koje sadrže ovu žitaricu – hleb i testeninu; ako ih zamenite voćem, povrćem, posnim mesom i žitaricama poput kinoe, ovsa i smeđeg pirinča, unosićete manje kalorija i izgubiti na težini.
Međutim, bezglutenska dijeta ponekad se sastoji od rafinisanih i prerađenih ugljenih hidrata, kao što su beli pirinač, pirinčani krekeri i bezglutenske grickalice – čips, uštipci i kolači, što neminovno vodi u gojaznost. Ovakva hrana nije ništa drugačija od nezdrave brze hrane (junk food), napravljene od pšeničnog brašna.
“Najveći broj osoba na bezglutenskoj dijeti nema potrebe da se odriče ovog proteina, jer za to ne postoji nikakvo medicinsko opravdanje. Tu se radi isključivo o modi”, kaže dr Alesio Fazano, direktor centra za istraživanje i lečenje celijakije u bolnici MassGeneral Hospital for Children.
U jednoj uličnoj anketi, prolaznicima je postavljeno pitanje: “Da li ste na bezglutenskoj dijeti?” Ako je odgovor bio potvrdan, anketar ih je zamolio da kažu šta je to gluten. Većina njih nije znala.