Start Kuvamo sa Bezglutenske palačinke sa bananom

Bezglutenske palačinke sa bananom

Kuvamo sa Milicom Knežević - Na tanjiru

Bezglutenske palačinke sa bananom
Foto: Na tanjiru
  • 30 min
  • 12-15 komada
  • Lako

Sastojci:

80 g ovsenih pahuljica ili
ovsenog brašna
70 g heljdinog brašna
prstohvat soli
½ praška za pecivo
½ kašičice cimeta
2 manje zrele banane (160-180 g)
kašika otopljenog kokosovog ili
maslinovog ulja (10 g)
2 jaja
200 ml mleka
kašika ulja za prženje
(kokosovo, kikirikijevo, suncokretovo)

Priprema:

1. U multipraktik dodati ovsene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, so i cimet i blendirati dok se pahuljice ne usitne i svi sastojci ne spoje. Presuti u činiju za mućenje (ukoliko koristite brašno umesto pahuljica, samo spojite sve suve sastojke i izmešajte).
2. Ubaciti bananu u seckalicu i kratko sjediniti.
3. Dodati jaja, ulje i mleko i izmiksati da se dobije jednolična smesa.
4. Tečnu smesu dodati suvoj i ručnom mutilicom izmešati samo toliko dok se svi sastojci ne sjedine.
5. Zagrejati teflonski ili keramički tiganj na srednje jakoj vatri i ostaviti tako do kraja prženja.
6. Dodati kapljicu-dve ulja, a zatim kutlačicom ili nekom mericom od 50 ml sipati smesu i pustiti da se sama razlije (nastojte da palačinkice budu manje-više iste veličine i oblika, a trebalo bi da možete pržiti po tri odjednom).
7. Sačekati da se pojave mehurići i popucaju (oko 2 minuta), a zatim okrenuti palačinke i pržiti još minut.
8. Služiti tople ili na sobnoj temperaturi, uz med, javorov sirup, džem, puter od orašastih plodova i sveže voće.