Hvarska Pašticada
Sastojci (za 4 i više osoba):
– Cca 2kg junećeg ili goveđeg buta (orah ili ruža)
– 1kg kapule (crvenog luka)
– 1 glavica belog luka
– nekoliko kašika svinjske masti
– 200 g pancete
– 10-ak suvih šljiva
– 1l crnog vina
– 3 dl prošeka
– začini (so, biber, ruzmarin, lovorov list, majčina dušica, muškatni oraščić)
Priprema
Špikujte meso belim lukom i pancetom, natrljajte ga solju i biberom i maslinovim uljem, pokrijte (providnom folijom) i ostavite da se marinira preko noći (ili najkraće sat-dva). Pecite na 180-200°C minimalno pola sata, okrenite nekoliko puta da se zapeče sa svih strana.
U međuvremenu, na svinjskoj masti u velikom loncu prodinstajte crveni luk. Dodajte usitnjene šljive, začinite, zalijte prošekom i vinom, dinstajte (na laganoj vatri) 30-ak minuta.
Štapnim mikserom sameljite umak (direktno u loncu), dodajte mu meso koje ste narezali na tanke šnicle, te zalijte „umakom“ od pečenja. Ukoliko je konzistencija umaka pregusta, dodajte malo vode.
Kuvajte satima (na laganoj varti); što duže kuvate, meso će biti mekše a pašticada ukusnija.
Možda bi za odabir najdražeg recepta bilo pametnije ići s nečim jednostavnijim i lako izvedivim, međutim kako dolazim iz regije koja obiluje divnim tradicionalnim receptima, namerno sam se odlučila za pašticadu, koja je uz tradicionalna riblja jela, daleko najpoznatije jelo na koje pomislite kada vam neko spomene Dalmaciju.
Pašticada se servira s domaćim njokima od krompira, međutim možete je poslužiti uz prilog po želji.
Uslast!