Kupinovo vino je bogatog ukusa, cenjeno po svojoj lekovitosti, a proizvodi se iz potpuno zrelih plodova kupine. Lekovito kupinovo vino preporučuje se kod: anemije, iscrplenosti, slabe uhranjenosti, za regulisanje probave, regulisanje pritiska, cirkulaciju. Služi u ishrani ljudi, a naročito dece, rekovalescenata, ljudi slabog imuniteta. Kako je količina koja se treba piti za punu dozu 1 dcl na dan podeljen na 3 dela mogu ga konzumirati i trudnice i dojilje. Sa obiljem vitamina C, raznih minerala a posebno gvožđa izrazito je dobro kod malokrvnosti, umora, vrtoglavica.
Kako se priprema kupinovo vino
Kupinovo vino priprema se na sledeći način: 10 kg svežih zrelih kupina izgnječiti i dobro pomešati sa najvise 2 kg šećera. Ovu mešavinu naliti u staklene flaše i ostaviti da stoji na suncu 2 meseca. Zatvarače na flašama pri tom ne treba jako pritegnuti. Nakon toga procediti pa dobijeno kupinovo vino isto tako čuvati u staklenim flašama samo na hladnom i tamnom mestu.
Mada je najukusnije piti ga nakon jela kupinovo vino je mnogo korisnije ukoliko se pije ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje, takodje ne baš odmah posle večere. U lekovite svrhe sasvim je dovoljna dnevna doza od 0,5 do 1 dl ovog napitka ali u dužem vremenskom periodu (recimo 2-3 meseca).