Start Odabrani recepti Bogata trpeza za Badnji dan – deset posnih recepata

Bogata trpeza za Badnji dan – deset posnih recepata

Posni čupavci na belom tanjiru
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 65 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
220 g brašna
½ praška za pecivo
250 ml kisele vode
125 ml ulja
120 g šećera
Preliv
250 ml vode
70 g šećera
65 g margarina
100 g čokolade
2 kašike ruma
Valjanje
200 g kokosa

Priprema:

Testp
1. Kiselu vodu i šećer sjediniti, pa dobro promešati da se šećer rastopi. Dodati ulje pa još jednom promešati.
2. Brašno i prašak za pecivo dobro promešati a zatim dodati kiselu vodu.
3. Sastojke dobro umutiti i sipati u podmazan i brašnom posut manji pleh.
4. Smesu ravnomerno rasporediti i peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
5. Pečeno testo ostaviti da se ohladi, a potom iseći na kockice.
Preliv
1. Šećer i vodu sipati u šerpu pa sačekati da provri i da se šećer potpuno otopi.
2. Dodati margarin isečen na listiće pa sve promešati da se margarin potpuno otopi.
3. Skloniti sa vatre i dodati izrendanu čokoladu i rum. Promešati da se čokolada otopi i sastojci sjedine.
Finalni postupak
1. Viljuškom ubosti kockicu biskvita pa uroniti u toplu čokoladu.
2. Sačekati da višak preliva otkaplje pa valjati u kokos.
3. Složiti na tacnu i ostaviti da se kockice prosuše.