Start Odabrani recepti Bogata trpeza za Badnji dan – deset posnih recepata

Bogata trpeza za Badnji dan – deset posnih recepata

Posne punjene paprike sa orasima
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 minuta
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

8 većih paprika
1 sturk praziluka
120 g seckanih oraha
400 g pasulja iz konzerve
seckani lista celera
800 ml supe od povrća
500 ml soka od paradajza
2 krompira
3 kašike brašna
so, biber
suvi začin
ulje

Priprema:

1. Paprike izdubiti i očistiti od peteljki i semena. Pasulj proprati, ocediti i ispasirati. Krompir iseći na kriške debljine oko 2 mm.
2. Praziluk iseći na sitno, pa propržiti na malo ulja.
3. Dodati pirinanač, pa kratko prodinstati i skloniti sa vatre.
4. Dodati mlevene orahe, pasiran pasulj pa sve dobro sjediniti i začiniti prema ukusu.
5. Paprike puniti filom pa zatvoriti kriškama krompira i ređati u dublju šerpu.
6. Na malo ulja propržiti brašno vodeći računa da ne promeni boju, pa dodati 300 ml supe od povrća i 200 ml soka od paradajza, uz stalno mešanje.
7. Pripremljenom zaprškom preliti paprike i doliti ostatak tečnosti.
8. Kuvati na umerenoj temperaturi oko 50 minuta, a zatim paprike staviti u ugrejanu rernu na 220ºC da se zapeku.
9. Poslužiti toplo uz salatu po želji.