Start Odabrani recepti Bogata trpeza za Badnji dan – deset posnih recepata

Bogata trpeza za Badnji dan – deset posnih recepata

Foto: Pošalji recept
Foto: Pošalji recept
  • 130 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

1 veliki šaran (3-4 kg)
200 g pirinča okrulog zrna
2 glavice crnog luka
1 paprika
1 veza zeleni za supu
(šargarepa, peršun, paštrnak, celer)
100 g smrznutog graška
mešavina suvog biljnog začina
biber
malo crvene mlevene paprike
peršunov list
ulje

Priprema:

1. Ribu očistiti, zaseći na nekoliko mesta, pa dobro utrljati mešavinom suvog biljnog začina i ostaviti da malo odstoji.
2. Na ulju ispržiti sitno iseckan luk i papriku, te dodati na kockice isečeno povrće iz veze zeleni.
3. U posebnom tiganju na ulju propržiti pirinač. Dodati mešavine suvog biljnog začina i bibera po ukusu, pa ubaciti odmrznut grašak. Pržiti uz neprekidno mešanje.
4. Sve sjediniti i sipati u pleh. Odozgo staviti ribu, posuti je crvenom mlevenom paprikom i seckanim peršunovim listom.
5. Naliti vodom da ogrezne, te peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 1,5 sat. Po potrebi dolivati vode.