Start Odabrani recepti Bogata trpeza za Badnji dan – deset posnih recepata

Bogata trpeza za Badnji dan – deset posnih recepata

Orasnik posna sočna pita sa orasima
Foto: Dragana Pušica/Moje grne
  • 60 minuta
  • mirovanje 8 h
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

200 ml hladne vode
500-600 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
150 ml ulja
20 kašika mlevenih oraha
10 kašika šećera
Šerbet
500 g šećera
1 ½ čaša vode (da prekrije šećer)

Priprema:

1. Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli zamesiti testo.
2. Dobro izraditi i podeliti na devet jednakih loptica.
3. Pleh prečnika 22 cm podmazati uljem.
4. Uzeti lopticu testa i razviti je oklagijom u krug što tanje (na veličinu pleha) i staviti u podmazan pleh. Posuti sa malo šećera i mlevenih oraha.
5. Ponoviti postupak sa preostalim lopticama. Poslednju koru ne filovati već samo malo poprstkati uljem.
6. Pre pečenja orasnik iseci na kockice i ostaviti da odstoji petnaestak minuta.
7. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 40 minuta tj. dok lepo ne porumeni.
8. Pečeni kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.
Šerbet
1. U šerpu staviti šećer i vodu pa sačekati da provri. Nakon što provri, kuvati još minut-dva pa hladan orasnik preliti šerbetom.
2. Tako pripremljen kolač ostaviti preko noći da dobro upije preliv, a sutradan poslužiti.