Sastojci:
Za kore:
– 300 g šećera
– 2 dl vode
– 300 g mlevenih oraha ili lešnika
– 10 jaja
– 1 prašak za pecivo
– 4 kašike brašna
Za fil:
– 300 g mlevenog plazma keksa
– 2 dl gaziranog soka od pomorandže
– 100 g čokolade
– 250 g margarina
– 150 g šećera u prahu
– 300 g šlag krema
Za glazuru:
– 100 g čokolade
– 4 kašike ulja ili marcipan za ukrašavanje
Priprema:
Kore:
1. Ušpinovati vodu sa šećerom i ostaviti da vri oko 5 minuta.
2. Skinuti sa vatre, umešati orahe ili lešnike i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smesu dodavati jedno po jedno žumance, brašno i na kraju prašak za pecivo.
4. Posebno umutiti sneg od belanaca, pa umešati u prethodnu smesu.
5. Podeliti na tri dela i ispeći tri kore u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.
Fil:
1. Mleveni keks pomešati sa sokom od pomorandže.
2. Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sastaviti ga sa smesom od keksa.
3. Na kraju dodati otopljenu čokoladu.
Finalni postupak:
1. Šlag ulupati sa 300 ml vode ili mleka.
2. Filovati tortu na sledeći način: kora, fil, šlag, kora, fil, šlag, kora, fil, šlag.
3. Ukrasiti po želji.
Recept Slađane Cvetković iz Zdravinja.
Arhiva: Torte i kolači