Sastojci:
Za koru:
5 žumanaca
1 jaje
7 kašika šećera
5 kašika ulja
1 šolja (2 dl ) mleka
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Za fil:
200 g šećera
3 pudinga od jagode
7 dl vode
500 g jagoda
5 belanaca
6 kašika šećera
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca i jaje sa šećerom. Dodati ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo i izmiksati da bi se dobila ujednačena smesa.
2. Dobijenu masu izliti u nauljenu, brašnom posutu dublju pravougaonu tepsiju.
3. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok se kora ne odvoji od ivica tepsije. Ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. Iseckati jagode na kockice pa sjediniti sa šećerom, sipati 5 dl vode i promešati. Sačekati da proključa pa nastaviti sa kuvanjem još 15 minuta.
2. U manjoj posudi razmutiti puding od jagode sa preostalom vodom pa sipati u ključalu smesu. Nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
4. Umutiti belanca u čvrst sneg pa postepeno dodavati šećer muteći mikserom dok se ne dobije čvrst šam.
5. Dobijeni šam postepeno dodavati u vruć krem od jagoda i lagano mešati dok se ne dobije ujednačena smesa.
Finalni postupak:
1. Vrućim filom preliti ohlađenu koru. Kolač ostaviti na hladnom da se stegne pa iseći na kocke željene veličine.