Briselski bakin kolač priprema se od smese sa pivskim kvascem i snegom od belanaca što mu daje hrskaviju i mekšu teksturu. Osim po tome, karakterističan je i po obliku – ima veće i dublje šare i pravougaoni oblik.
Sastojci:
1 kg brašna
30 g kvasca
25 g smeđeg šećera
1250 ml mlake vode
250 g nemasnog mleka u prahu
10 g soli
pola kašičice ekstrakta vanile ili
kesica vanilinog šećera
400-500 g istopljenog putera
6-8 belanaca
Priprema:
1. Sipajte brašno u veću činiju. Napravite udubljenje u brašnu, dodajte kvasac i 250 ml mlake vode. Zatim, dodajte smeđi šećer, mleko u prahu, ekstrakt vanile ili vanilin šećer i ostatak vode.
Bakin kolač sa ovsenim pahuljicama
2. Dobro umutite testo a zatim ga ostavite 20-30 minuta da naraste.
3. Za to vreme istopite puter i ostavite ga da se malo ohladi. Dodajte istopljeni puter. Dobro izmešajte.
3. Umutite belanca u sneg. Pažljivo dodajte u smesu dok se ravnomerno ne izmeša.
4. Pecite u aparatu za bakin kolač. Poslužite ukrašeno šećerom u prahu, kuglom sladoleda, šlagom i voćem ili topljenom čokoladom ili nugat kremom.