Start Glavna jela Brodet od oslića

Brodet od oslića

Foto: Dragana Jakovljević

 

Priprema: 40 min.

Posno jelo

 

Sastojci:

* dva veća oslića (oko 800 g)

* 1 veća glavica ljubičastog luka

* 4 zrela paradajza

* 1 limun

* 1 feferona

* 4 čena belog luka

* 200 ml crnog vina

* 2 kašike paradajz pirea

* 2 kašike brašna

* 1 veza peršunovog lista

* grančica sveže majčine dušice

* palenta

* maslinovo ulje

* so

 

Priprema:

1. Osliće očistiti i iseći na krupnije komade. Posoliti ih i uvaljati u brašno.

2. Na vrelom maslinovom ulju ispržiti ribu da blago porumeni. Izvaditi je iz masnoće i ostaviti na toplom.

3. Ljubičasti luk očistiti i iseći na kockice te propržiti na masnoći od ribe. Pred kraj prženja dodati sitno seckani beli luk.

4. Potom luk posuti brašnom i promešati. Dodati paradajz isečen na kockice, i sipati malo vode. Dinstati na umerenoj temperaturi dok paradajz napola ne omekša.

5. Dodati paradajz pire i crno vino, posoliti po ukusu i kuvati dok sos ne dobije željenu gustinu.
6. Pržene komade osića odvojiti od kostiju i ubaciti ih u sos, te sve zajedno kuvati nekoliko minuta.

7. Posebno skuvati palentu prema uputstvu s kesice, i poslužiti je kao prilog uz gotovo jelo. Neposredno pred služenje, jelo posuti seckanim peršunovim listom i belim lukom.

Savet: Umesto oslića u komadu, za pripremu jela možete koristiti filete.

Recept Dragane Jakovljević iz Novog Sada