Foto: Dragana Jakovljević
Priprema: 40 min.
Posno jelo
Sastojci:
* dva veća oslića (oko 800 g)
* 1 veća glavica ljubičastog luka
* 4 zrela paradajza
* 1 limun
* 1 feferona
* 4 čena belog luka
* 200 ml crnog vina
* 2 kašike paradajz pirea
* 2 kašike brašna
* 1 veza peršunovog lista
* grančica sveže majčine dušice
* palenta
* maslinovo ulje
* so
Priprema:
1. Osliće očistiti i iseći na krupnije komade. Posoliti ih i uvaljati u brašno.
2. Na vrelom maslinovom ulju ispržiti ribu da blago porumeni. Izvaditi je iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. Ljubičasti luk očistiti i iseći na kockice te propržiti na masnoći od ribe. Pred kraj prženja dodati sitno seckani beli luk.
4. Potom luk posuti brašnom i promešati. Dodati paradajz isečen na kockice, i sipati malo vode. Dinstati na umerenoj temperaturi dok paradajz napola ne omekša.
5. Dodati paradajz pire i crno vino, posoliti po ukusu i kuvati dok sos ne dobije željenu gustinu.
6. Pržene komade osića odvojiti od kostiju i ubaciti ih u sos, te sve zajedno kuvati nekoliko minuta.
7. Posebno skuvati palentu prema uputstvu s kesice, i poslužiti je kao prilog uz gotovo jelo. Neposredno pred služenje, jelo posuti seckanim peršunovim listom i belim lukom.
Savet: Umesto oslića u komadu, za pripremu jela možete koristiti filete.
Recept Dragane Jakovljević iz Novog Sada