Sastojci:
za biskvit
– 4 jajeta
– 100 g šećera
– 200 g margarina
– 100 g čokolade za kuvanje
– 4 kašike brašna + brašno za posipanje
– 1 prašak za pecivo
– 2 kašike ulja
za preliv
– 5 dl slatke pavlake
– 200 g čokolade za kuvanje
– 1 kašika šećera
Priprema
Biskvit:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca i šećer, pa dodati otopljenu čokoladu i margarin. Polako promešati kako bi se dobila ujednačena smesa.
3. Zatim dodati mešavinu brašna i praška za pecivo i umutiti žicom.
4. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
5. Tepsiji veličine 20×35 cm nauljiti i posuti brašnom pa sipati u nju pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 25 min. Pre vađenja iz rerne, biskvit probosti čačkalicom i proveriti da li je pečen (ne treba da bude tragova testa).
Preliv:
U odgovarajućoj posudi sjediniti slatku pavlaku, izlomljenu čokoladu i šećer. Kuvati na pari mešajući sve dok se čokolada ne otopi kako bi se dobila ujednačena smesa.
Finalni postupak:
Pečeni biskvit izbockati na više mesta a potom ga preliti smesom od slatke pavlake. Prvo ga ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi a zatim u frižideru da se stegne.
D.S.