Sastojci:
Testo
600 g brašna
1 prašak za pecivo
½ kašičice sode-bikarbone
¼ kašičice soli
250 g omekšalog margarina
2 jajeta
40 g šećera
180 ml kisele pavlake
Fil
250 g mlevenih oraha
250 g šećera
2 jajeta (belanca)
šećer u prahu
Priprema:
Testo
1. Kiselu pavlaku lagano umutiti sa šećerom. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, solju i sodom-bikarbonom.
2. Margarin penasto umutiti, pa dodati jaja i ponovo sve dobro umutiti.
3. Na kraju, postepeno dodavati brašno i umesiti testo pogodno za rad (da se ne lepi za ruke).
4. Jufku podeliti na četiri dela, pa svaki deo rastanjiti oklagijom na debljinu oko 0,5 cm.
Fil
1. Penasto umutiti belanca sa šećerom.
2. Dodati mlevene orahe i smesu dobro promešati, da se sve sjedini.
Finalni postupak
1. Premazati testo pripremljenim filom i unakrsno iseći na šesnaest delova.
2. Isečeno testo uviti kao kiflice (od šireg dela ka užem) i ređati na pleh obložen papirom za pečenje.
3. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko dvadesetak minuta.
4. Pečene kiflice izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade.
5. Posuti šećerom u prahu pa poslužiti.