Buđava hrana ne znači nužno i pokvarena hrana. Neke namirnice, čak i ako su se ubuđale, sigurne su za jelo, a neke ne. Saznajte više.
Svi smo imali raspravu u kući oko hrane – nešto je buđavo, vi kažete da to treba baciti, a suprug da je potrebno samo buđ ukloniti i da je jelo sigurno. Ko je upravu? Oboje?
Da li ste učinili ispravno kada ste pojeli onaj buđav hleb ili šunku ili sir? Ne govorimo o sirevima sa zdravom plesni, već buđi koja se pojavljuje na hrani. Naučite šta je bezbedno pojesti kada je buđavo, a kada vam trbuh “pleše” od gladi.
Najčeše smo imali situaciju sa buđavim hlebom. Događalo se da buđ odstranimo i hleb pojedemo. Ali, nismo baš ispravno postupili. Jer, odrezali smo samo vidljivu buđ, a nije sva buđ na hlebu vidljiva.
Ta buđ širi svoje žilice nevidljive ljudskom oku kroz celi hleb. Ako je hleb premekan i porozan buđ se verovatno proširila. A kada buđ postane vidljiva verovatno je već “obuzela” celi hleb, tako da je moguće da jedete buđav hleb, a da to i ne znate.
Buđ sa sobom može nositi niz otrovnih i toksičnih materija, koje mogu izazvati alergijske rekacije i respiratorne probleme. Hleb koji je već poprilično star i izgleda “sumnjivo” svakako bacite.
Opasno buđava hrana
Sa mlečnim proizvodima budite posebno oprezni. Ni svi tvrdi sirevi nisu sigurni. Ako se na njima pojavi buđ u većini slučajeva ih trebate baciti (ako su pitanju komadići). Isto važi i za jogurt i krem sireve. Čak i mala, površinska buđ ukazuje na to da se buđ razgranala, a vi je ne možete videti. Čak i ako vam se učini da mlečni proizvod miriše dobro, bacite ga.
Džemovi i želei bi trebali biti bačeni ako se preko njih uhvati buđ, koja može da proizvodi mikotoksin, od kog možete da se razbolite.
Buđ u voću i povrću se brzo širi. Moguće je da vam se čini da je sve uredu, a da se buđ pojavila na dnu ladice u frižideru. Ako to primetite obavezno ga bacite (krastavci, paradajz, breskve, bobičavo voće, …). Proverite i drugo povrće koje je bilo u blizini, jer se, kao što smo istakli, buđ brzo širi.
Ako vam se učini da je puter od kikirikija (ili orašasti plodovi) buđav obavezno ga bacite, kao i, naravno, slaninu, salame i hrenovke.
Ostatke hrane, na kojima se uhvatila buđ, obavezno bacajte bez razmišljanja.
A šta možemo jesti
Postoji i neka hrana koju možemo jesti, ako uklonimo buđ i ako nije u potpunosti pokrivena sa buđi.
Suvo meso, suve kobasice, sušena šunka – za ovu hranu je normalno da ima malu površinsku buđ. Uklonite je, i ako meso ne miriše neobično, ovu hranu možete jesti.
Tvrdi sirevi koji se prave bez plemenite plesni su dosta gusti, pa buđ ne može da prolazi tako brzo i lako. Za sireve poput pekorina, parmezana i čedara samo skinite površinski deo – odrežite oko 2 cm ispod buđi i to odstranite. Pazite samo da ne prenesete buđ na nož i na druge, neoštećene, delove sira.
Čvrsto voće i povrće. Tu mislimo, slično kao i sa sirevima, na voće i povrće koje ima gustu strukturu – paprike, mrkve, kupus … Na isti način kao i kod sireva uklanjate buđ.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net