Start Odabrani recepti Budite roštilj majstor i oduvajte konkurenciju – ideje za prvomajski uranak

Budite roštilj majstor i oduvajte konkurenciju – ideje za prvomajski uranak

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 180 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

1 kg prasetine (rebra)
2 kašike soli
1 puna kašika masti
3 kašike smeđeg šećera
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica ljute paprike
1 kašičica bibera
1 kašika senfa
5 kašika kečapa
1 kašika Vorčester sosa
1 kašika Soja sosa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka

Priprema:

Priprema mesa
1. Prasetinu oprati pa dobro osušiti i posoliti. Tako pripremljeno meso prekriti folijom i ostaviti u frižider reko noći (minimum 3 sata).
Priprema premaza
2. U blenderu što sitnije iseckati crni i beli luk.
3. U šerpicu dodati mast, šećer, alevu i ljutu papriku, biber, senf, kečap, Vorčester i Soja sos pa sve kratko prokuvati, toliko da masa počne da se zgušnjava. Tada dodati usitnjen luk i kuvati još par minuta na isključenoj rignli uz stalno mešanje.
Finalni postupak
1. Ugrejati rernu na 180º C.
2. Meso položiti na odgovarajući pleh prekriven aluminijumskom folijom i peći oko 40 minuta uz povremeno okretanje.
3. Zatim, meso premazati sa svih strana i vratiti u rernu da se peče 10 minuta.
4. Izvaditi meso i premazati još jednom, vratiti u rernu i peći 10-ak minuta. Ovaj postupak ponavljati sve dok ima dovoljno premaza, s tim što se premazuje samo jedna tj. gornja strana (kožica).
5. Pečeno meso izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi pa na dasku za seckanje i narezati na komade. Služiti toplo.