Start Deserti / Torte i kolači Bum torta

Bum torta

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (5 glasova, prosek: 5.00 od 5)

Loading ... Loading ...
bum torta
Priprema:
1. Ulupati 8 belanaca sa 200 g šećera pa umešati 200 g mlevenih oraha.
2. Smesu uliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180 °C dok ne porumeni.
3. Od preostalog materijala na isti nacin ispeći još jednu koru.
4. Margarin penasto ulupati. Žumanca skuvati na pari, a kad se prohlade, sjediniti ih sa margarinom pomešanim sa šećerom u prahu.
5. U 5 dl mleka skuvati puding od čokolade i skloniti sa vatre, te dok je još vruće umešati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.
6. U ohlađen puding dodati polovinu umućenog margarina sa žumancima i mlevenu čoko-plazmu. Lepo sjediniti kako bi se dobila baršunasta smesa. Ostaviti sa strane (fil I).
7. Nakon toga u 5 dl mleka skuvati puding sa ukusom lešnika, te skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Sjediniti ga sa preostalom osnovom za fil (margarin i žumanca) te umešati mlevene lešnike. Sve dobro izmešati da se dobije homogena smesa.
8. Tortu filovati na sledeći način: kora, fil I, kora, fil II. Ukrasiti po želji šlag kremom, čokoladom ili umućenom slatkom pavlakom.

Recept Bojane Ilić iz Pirota
Recept Bojane Ilić iz Pirota