Start Kuhinje sveta Christollen – praznični slatki hleb iz nemačke kuhinje

Christollen – praznični slatki hleb iz nemačke kuhinje

Stolen božićni salatki hleb
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

250 g brašna
prstohvat soli
1 limuna (korica)
½ pomorandže (korica)
50 g mlevenih badema
30 g suvog grožđa
30 g pistaća
30 g seckanih suvih kajsija
10 g kvasca
50 ml ruma
30 g šećera
1 vanil-šećer
50 ml toplog mleka
1 jaje
85 g putera
šećer u prahu

Priprema:

1. Ugrejati rum i preliti suvo grožđe pa ostaviti sa strane da nabubri. Kvasac i 10 g šećera dodati u mleko, promešati i sačekati da kvasac zapeni. Puter rastopiti i ostaviti da se prohladi.
2. Brašno prosejati, dodati so, ostatak šećera, mlevene bademe, koru citrusa, vanil-šećer, seckane pistaće, suve kajsije, rum i grožđice, puter i kvasac pa zameisti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se duplira.
3. Testo premesiti i oblikovati u veknu pa preneti na pleh obložen papirom za pečenje i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 45 minuta.
4. Pečen kolač izvaditi iz rerne premazati sa malo putera ili razgrejanog džema pa obilato posuti šećerom u prahu. Kolač ostaviti da se potupno ohladi.
5. Pre služenja dodatno posuti šećerom u prahu i iseći na tanke šnite.