Foto: Andrijana Mitru
Priprema: 90 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za kore:
* 10 jaja
* 10 kašika šećera
* 10 kašika brašna
* 3 kašike kakao
* 1 prašak za pecivo
Za prelivanje kora:
* 200 g šećera
* 400 ml vode
* 2 koluta limuna
* 1 vanil-šećer
Za fil:
* 1 l mleka
* 140 g brašna
* 300 g šećera
* 250 g margarina
Za glazuru:
* 200 g čokolade
* 2 kašike ulja
Ostali sastojci:
* 700 g malina
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodati u smesu od jaja i polako promešati.
3. Okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 min. Pečenu i ohlađenu koru poprečno preseći na tri dela.
4. Posebno pripremiti preliv – sjediniti vodu, šećer, vanil-šećer i kolutove limuna, pa kuvati dok se šećer ne rastopi.
5. Za pripremu fila u šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti brašno, pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Nakon što se fil ohladi, dodati u njega omekšali margarin i izmiksati.
6. Za pripremu glazure rastopiti čokoladu s malo ulja.
7. Tortu filovati sledećim redosledom – kora, preliv, maline, fil, te isti postupak ponoviti. Završiti s korom, preliti je glazurom od čokolade i dekorisati.
Recept Andrijane Mitru iz Bačke Palanke